OK, chcesz łowić głównie leszcze, ale co chcesz zakładać na ten hak?
Haczyki dobieram w zależności od stosowanej przynęty.
Jeżeli na leszcze "sulejowskie" - polecam haki z okrągłym kolankiem. Żeby przy zakładaniu nie kruszyć ryżu preparowanego. A i makaron "gwiazdki" łatwiej na kolanko nanizać. Oczywiście na czubek - 2 lub 3 białe. Rozmiar haczyka - 6 przy słabych braniach - do 2 przy licznych.
Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38 Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 810 Skąd: łódź
Wysłany: 2010-10-10, 16:39
to że rozmiar haka dobiera się do przynęty to doskonale wiem i stosuje się do tego ja używam rozmiarów od 8 do 12 .mnie chodziło o specjalny typ haczyka do połowu federkiem na dużych odległościach bo typowy haczyk nie najlepiej sprawdza się przy zacinaniu z sporych odległości .przetestowałem już haki daiwy do federka i nie jestem za bardzo z nich zadowolony
_________________ Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię na swój poziom i pokona doświadczeniem.
Metoda połowu: spławik
Koło PZW: Kleń Sieradz Pomógł: 3 razy Wiek: 61 Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 534 Skąd: Łódz
Wysłany: 2010-10-10, 20:42
To się wszystko zgadza ale są haki które mnie w ogóle nie odpowiadają , moje skromne zdanie.Preferuje haki lekko zgięte jak się położy na płasko to się gibaja.
Z małym zadziorem co by tej rybce nie powiększać uśmiechu.
Na wartę tylko 16-18 czerwone na Górniaku, już kupuje z przeponami starość nie radość,
na przeponie o.10 wtedy nie ma problemu z zaczepem rwie i nowy zakładam,
Na Sulejów to do sprężyny to 2lub 6 gibające.
Pierwszy raz na Sulejowie spodkałem się Z PRZEPONEM STRZAŁOWYM.Widziałem to kawałek 6m plecionki i spręzyna i hak a reszta to żyłka główna.
Metoda połowu: spławik
Koło PZW: Kleń Sieradz Pomógł: 3 razy Wiek: 61 Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 534 Skąd: Łódz
Wysłany: 2010-10-11, 12:50
Moje haki na Wartę OWNER rozmiar 16 0.10 przepon długi 65cm .
Latem KAMATSU 14 0 .14 . Wędeczka w nurt deczko pod prąd, koszyki to nawet do 100
ale nie zawsze jak mniejszy stan wody to 40gramów się trzyma ,dwa pinki na haczyk powodzonka.Zanęta dobrze dodać jakiegos zapachu mnie się wydaje że anyż to taka uniwersalna ,wsypać do zanęty pinkę i łowić
Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38 Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 810 Skąd: łódź
Wysłany: 2010-10-11, 16:32
dzięki michał wypróbuje te haki
edmund technikę połowu ds mam opanowaną potrzebuje zmienić haki na inne bo nie jestem do końca zadowolony z zacięć .moja rozmiarówka do federa to 6 -12 przy czym najczęściej 8-10 -a na haku od 4 do 7 białych nieraz wzmocnionych czerwonym a po tej niedzieli doszedłem do wniosku że 0.16 na przypon to troszkę za mało jak taki fajny prosiaczek z 3.5 kg zobaczył podbierak to nawrotka i po przyponie (wiem hamulec )a oprócz anyzu spróbuj kolędre
_________________ Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię na swój poziom i pokona doświadczeniem.