ja nie rozumiem tych kalendarzy bran w jakis sposob mozna ustalic brania na podstawie ksiezyca. Przeciez na brania wplywa takze wiatr cisnienie atmosferyczne pogoda czyli czy swieci slonce czy pochmurno i pare innych czynnikow wiec mozecie mi to wytlumaczyc. czy isntije kalnedarz bran na max tydzien w przod ktory uwzglednia wszystkie te parametry w/w?
Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38 Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 810 Skąd: łódź
Wysłany: 2010-06-10, 07:15
z doświadczenia mogę ci powiedzieć że pogodę dokładnie można określić na 24 godziny do przodu na 48 godzin z dużym prawdopodobieństwem na 72 pogoda przypuszczalna lecz dość często się sprawdza powyżej tego czasu prognoza czysto teoretyczna oparta na założeniach .czym chcesz znać dokładniejszą prognozę z większą ilością czynników takich jak ciśnienie siła wiatru poziom chmur wilgotność itp tym krótszy okres czasu jaki będzie obejmowała prognoza pogody dla mnie optymalna wiarygodna prognoza to 48 godzin wyprzedzenia ,a w przypadku morza 24 godziny
_________________ Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię na swój poziom i pokona doświadczeniem.