FAQ Szukaj Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Rejestracja Zaloguj

PRODUCENT PRZYNĘT WĘDKARSKICH

Poprzedni temat «» Następny temat
dyskusja na temat zarybień
Autor Wiadomość
skrzypek 

Metoda połowu: Wszystkie
Koło PZW: Sieradz
Wysłany: 2011-01-02, 12:31   

Panowie rybka jest ale w parku Julianowskim .Zarybiał te wszystkie stawy mój koleś .Jest sandacz szczupak praktycznie kazda rybka.sandał ma juz jakies 7kg.Duzo wyłapali dziadki zaraz po zarybieniach a wpuscił sandacza ok 300szt.

loduwa76 

Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38
Wysłany: 2011-01-02, 13:16   

kolego nie to żebym jakoś potępiał twojego kolegę ale samowolne zarybianie jest nielegalne a co jest niezgodne z prawem nie morze być promowane na tym forum więc każdy następny post o takiej tematyce będzie usunięty
a po drugie jeśli już prowadzicie takie akcje zastanówcie się nad konsekwencjami bo wpuszczenie 300 sandaczy do tak niewielkiego zbiornika może mieć opłakany skutek
zakładam że sandacze były sporych rozmiarów skoro je dziadki wyłapali :idea:
a druga sprawa to chciałbym zobaczyć choć 5 kilowego sandacza z tego stawu ;-)
bo twoja wypowiedź przypomniała mi pewnego kolegę z forum ;-)

skrzypek 

Wysłany: 2011-01-03, 08:26   

Powiem Ci ze znam ta osobe dobrze pracowałem z nim kilka lat i wcale nie potepiam .Zarybił wiele małych stawów za własną kase marnował swoje paliwo swój czas wpuszczał ryby tam gdzie nie było zycia.Z tymi 300 to moze przesadził nie wiem nie było mnie przy tym ale wiem bo widziałem jak brały pistolety az zal bylo patrzec stawow jest kilka i w kazdym pewnie pływaja nie tylko sandały.Czy było to legalne ?Kazdy spojrzy na to z innej strony biorac pod uwage działania lesnych z PzW typu degradacja zbiornikow patrzmy Głowno zarybianie karpiem karpiem i karpiem!!! :cry:
Czy ryby tam sa nie próbowałem łapac bo za drogie sa mandaty ale łapia kazda rybke.Nie wiem czy pamietacie przyduche padło wszystko i gdby nie on nie było by tam życia.Połapac legalnie mozecie po prawej od Zgierza mnie takie stawiki nie bawia chodz nigdy nie wiadomo co w nich piszczy :roll:

loduwa76 

Wysłany: 2011-01-03, 14:46   

zgadzam się z tobą i napisałem wcześniej że nie potępiam takiego zachowania tylko wszystko z umiarem ,ale według prawa to nie legalne więc nie możemy promować takiego postępowania na forum

pozdrawiam

limahl 

Wysłany: 2011-01-03, 20:25   

Skrzypek niech kazdy mówi co mysli bo ma do tego prawo lecz wiemy ze takich łowisk jak ??staw na Górniaku, staw na Pabiance, staw Bielica czy stawy na Smólsku były zarybiane dzieki takim kolegom jak jest Kolega którego znamy
ja osobiscie zarybiałem juz rzeke Łodke i Ner i bedzie szansa na rybe

skrzypek 

Wysłany: 2011-01-03, 22:39   

I tak właśnie ma być nie tylko do wora a zróbmy cos dla młodszych chociaż nie widać ich nad woda i za chwile to my będziemy leśnymi bez następców.Powinniśmy mówić głosno że PZW zarybia ale swoje ogródki a bawia się za naszą kasę.Powiedzcie ile mlodzieży jest nad woda?????Chyba tylko amatorzy trunków.Nie bójmy się mówić głosno o czymś co nas boli co trzeba naprawić ,jest nas wielu a traktowani jesteśmy jak zło konieczne!!!!Liczą sie tylko legalne kłusownicze odłowy z dzierżawionych rzek jezior bo jest z tego kasa :evil: Jezeli my nic nie zrobimy to obudzimy się z ręką w nocniku i ja popieram te nielegalne zarybienia bo może to jest w brew prawu ale nie logice :lol: A nielegalne uważam odłowy legalnych rybaków dzierżawców którzy trzebia zasoby naszych dziadów.Sam zarybiałem jak mogłem staw przy Wróblewskiego przychodziła młodziez łapała płoteczki miała zajęcie ,niestety zasypali bo był to zbiornik ppoż :evil: Mogę się mylić nie jestem nieomylny ale nie bójmy się oczyms mowić bo musimy być jak rodzina :-/ inaczej nas zjedzą.Pozdro połamania :-P

loduwa76 

Wysłany: 2011-01-04, 01:27   

dobra panowie to już za daleko zaszło przypominam żę publiczne namawianie ,podżeganie do łamania prawa jest karalne -to po pierwsze
po drugie logika i rozsądek nie mają nic wspólnego z prawem, prawo jest i trzeba go przestrzegać (jedyny legalny sposób to próbować wpłynąć na zmianę prawa)
po trzecie proszę o trafniejsze dobieranie słów "legalne kłusownicze" jeśli coś jest legalne to nie jest to kłusownictwo i pamiętajmy że rybacy robią to w majestacie prawa więc nie obrażajmy ich jeśli coś się nam nie podoba to możemy a nawet musimy o tym głośno mówić ale nie obrażajmy i nie zarzucajmy innym czynów których nie popełniają (kłusownictwo)
co do PZW znam wiele osób które nie szczędzą czasu i środków prywatnych by nam wędkarzom żyło się lepiej ,a przyrodzie lżej ,więc piętnujmy czarne owce z imienia i nazwiska a nie przypinajmy łatki wszystkim bo dla niektórych jest to bardzo krzywdzące
a jeśli uważasz że jest tak żle to stań do wyborów do władz koła, okręgu będę pierwszym który będzie na ciebie głosował i głośno krzyczał że coś zmienisz

KAŻDY NASTĘPNY POST NAKŁANIAJĄCY ,PROPAGUJĄCY DO POPEŁNIANIA CZYNNOŚCI NIEZGODNYCH Z PRAWEM BĘDZIE USUNIĘTY

pozdrawiam

przeniosłem naszą dyskusje tu ponieważ znacząco odbiegła od tematu

edmund 
edmund

Metoda połowu: spławik
Koło PZW: Kleń Sieradz
Wysłany: 2011-01-04, 11:13   

Ja mam inne zdanie jak Admin to mam się nie wypowiadać.
OK czego nie zabrania prawo zabrania wstyd.

loduwa76 

Wysłany: 2011-01-04, 14:29   

możesz sie wypowiadać ale pamiętaj że robisz to publicznie a publicznie nie możesz namawiać do łamania prawa .jeśli przeczytasz uważnie moje wypowiedzi to napisałem że nie potępiam takiego zachowania ale nie mogę go publicznie popierać (nawet gdy uważam że jest słuszne ) bo jest niezgodne z prawem .dla uzmysłowienia w czy problem podam dwa przejaskrawione przykłady i nie porównuje tu jednej osoby do drugiej !
1 kłusol łapiący ryby na szarpaka -najchętniej wsadzili byśmy go za kraty
2 gość X który poświęca swój czas i środki by zarybić na własną rękę jakiś zbiornik -i co możemy o nim powiedzieć osoba która kocha przyrodę chce ją zachować dla przyszłych pokoleń pasjonat

ale to nie zmienia faktu że obaj wykonują czynności zakazane prawem i nie zgodne z nim choć z goła odmiennych pobudek

pozdrawiam

skrzypek 

Wysłany: 2011-01-04, 18:12   

Masz racje szarpakowcy won ale czasami sa ludzie ratujacy zapomniane akweny ale masz racje w brew prawu ale nie sumieniu.My tez robimy to wszyscy wypuszczajac żywca bo nikt rybki nie wrzuci w błoto :roll: Uwazam ze publicznie powinniśmy o tym problemie rozmawiać a nie namawiac :shock: Jak zamieciemy temat pod dywan to znaczy ze jest nam wszysto jedno a niezapominajmy ze jest nas rzesza i w nas jednosć i starajmy się zostawić coś dla naszych pokoleń w majestacie prawa oczywiście :roll:

Pozdro

limahl 

Wysłany: 2011-01-04, 22:07   

w majestacie prawa jestesmy zawsze powodem do ukarania lecz gdy inni to łamia przepisy prawo sie omija , byłem swiadkiem jak komedant strazy w sieradzu łowił na szarpaka i kto mu cos zrobi????

Robson 

Metoda połowu: Spławik , Spining
Koło PZW: PZW Końskie - Miasto
Wysłany: 2011-05-15, 21:04   

Słyszał ktoś może o akcji bodajże TVN-u kiedy przed świętami wykupili kilka ton karpi z marketów i ponoć zostały wypuszczone do łodzkich stawów , to było jakoś rok albo dwa lata temu

krystian252 

Metoda połowu: spławik ,grunt ,spining
Koło PZW: Koło PZW nr 54 Zgierz
Wysłany: 2011-05-16, 00:16   

Ja nie słyszałem nic o tym ale znając życie nie ma już pewnie po nich śladu.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Robson 

Metoda połowu: Spławik , Spining
Koło PZW: PZW Końskie - Miasto
Wysłany: 2011-05-22, 16:45   

już wiem o co chodziło z tymi karpiami ,gadałem z gościem z koła i mówił że to było 2 lata temu i tesco zrobił akcje"uwalniamy karpie na święta" i wpuścili pareset kilo do stawu na Pabiance tyle że ponoć kilka dni później okoliczne pijusy łowili je sieciami więc faktycznie może juz teraz nie być po nich śladu...:/

Odpowiedz do tematu