Metoda połowu: boja,grunt,spławik Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 31 Paź 2009 Posty: 503 Skąd: Łódź-ŁKS
Wysłany: 2010-01-14, 16:29 To i owo na rybach......
Chciałbym opisać Wam drodzy koledzy ciekawe zdarzenie ,które miało miejsce w Rakowie nad Wisłą.Otóż....jakieś 3 lata temu pojechaliśmy na nockę nad moja ukochaną Wisłę. Uczestnikami wyprawy byli: oczywiście ja , mój przyjaciel Adam i jego...mama(dodam że mama Adama jest moją ciotką ze strony mojej żony).Po rozłożeniu i zarzuceniu zestawów zajęliśmy się organizowaniem obozowiska...trwało to może pół godziny ...może trochę dłużej. W między czasie popijaliśmy jakiś browarek i czas leciał.....a brań nie ma Była jeszcze wczesna godzina ,więc zebrało mi się na eksperymenty.....Dorobiłem zanętę (leszczową z dużą ilością kukurydzy) i ot tak sobie wrzuciłem kilka kul....Rozłożyłem bolonkę , na hak poszły dwa ziarenka kukurydzy i do ciotki tak od niechcenia rzuciłem hasło..:PATRZ CIOTKA JAK SIE LESZCZE ŁOWI i..........jak tylko to powiedziałem ..........spławik odjeżdża. Zacięcie i stoi....powoli rusza.....Walka trwała około 10 minut.Leszcz jakieś 3.5 kg . Sam byłem w szoku ....bo potem złowiłem jeszcze dwa ,ale mniejsze.Ciotka zdołała wydukać tylko :jak Ty to k.....zrobiłeś?Łowiliśmy praktycznie w jednym miejscu a tylko ja miałem tego dnia szczęście
_________________ CO BY BYŁO GDYBY RYBY POTRAFIŁY GADAĆ?
jeśli chodzi o główki na Rakowie zdażają się tam piękne rybki lecz ja często łowie z wyspy Rakowskiej a, tam bywa rożnie
sporadycznie leszcz się trafia ale za to inne gatunki ryb bardziej dopisują
trzeba zacząć jeździć na Wisłę i poznać jej tajniki podglądając strych wygów wędkarskich
tak zaczynałem pytając i szukając wiele innych rozwiązań jakie się nie stosuje w innych łowiskach
jeśli chcesz zapolować na rybę to stosuj to co wodzie się znajduje,pijawki, małże,żywiec z zbiornika ,larwy ochotki,chruscika,waszki itp
zawsze złapiesz rybe
obserwuj otoczenie nad rzekami jakie owady na drzewach blisko wody żyją (chrabąszcz majowy)zwróc uwage jakie owocowe drzewa okalają brzegi łowisk np.Leszczyna nad rzeką ,a to orzech laskowy super na klenia i brzane lecz zanim osiągnie dojrzałe stadium
po prostu miej oczy otwarte, a sukces gotowy